Thursday, October 26, 2017

New Project: Family House on the Lake

Here is a new project to follow on the blog! This is an old family homestead; it's been in the same family since 1923! My clients are three siblings who own the home currently, but they've included their extended multi-generational family in the decision-making process. Despite living out of the area, most still come back to their ancestral family home on the lake at least once a year to relax, sail, paddle, swim, cook-out, and enjoy visiting with family and show their kids where great-grandma and great-grandpa used to live.

The history is charming. My clients remember going to the home in their youth, when their grandparents lived there full-time without indoor plumbing or any insulation and only a wood stove for heat. ("hardy folk" says Jim of his grandparents - I'll say!) Now Jim (the toddler in the photo above) and his sisters enjoy using the home for long weekends, summer vacations, and family reunions and celebrations with their spouses, grown children, and grandchildren.

Before- Street Side

Existing Kitchen 

Before- Lake Side
The building and site are also charming, with porches to relax on, open rafters above a tidy kitchen, and towel hooks for hanging your suit after a swim in the lake- but the structure is at the point it could certainly use some updating and repairs/maintenance. So - here we go: The Family House on the Lake...

The site is small, just over half an acre, and the lake closer to the building and the septic system than is allowed by current regulations. Parking area is minimal, and with so many family members arriving from various places, there can be a lot of cars. The porches are in disrepair and the sleeping spaces lack privacy. The rooms are small, making the yard the only place all of the assembled family can meet.

To solve some of these issues this is what the new design proposes:

  • Tear down detached garage, which is in a state of disrepair, to allow for more parking area and new (further from the lake) traffic-bearing septic system
  • Replace the dilapidated, narrow screened porch with a larger one focused on the lake view and connected to the kitchen and a back deck
  • Raise the roof so the second floor sleeping spaces have more space and can have windows facing the lake to let in cooling breezes at night
  • Add a private first floor bedroom
  • Renovate the single large bathroom into and bathroom and a powder room to better accommodate large groups.
  • Upgrade the electrical, add insulation, repair failing plaster walls & ceilings, repair the front porch roof, plus deal with some other deferred maintenance issues and general upgrades like new lighting/appliances and wallpaper/interior paint
Stay tuned for future posts as the construction and demolition get underway this fall!

Friday, October 20, 2017

Building up at the Blue House Next to the School

West (Back) of Family Room (left)
Like many homes the Old Blue House Next to the School has been added to over time. The origonal structure is heavy timbers and stone foundations from the mid 1800s, but the newest section was built in the 70s or 80s. It is a one story space that acts as a family room and has a bathroom and some storage. (all things an older home tends to be lacking, and therefore logical for someone to add on at some point.) It is over a small crawlspace and the space within it's roof was accessible from the second floor of the home as low-height, unfinished attic storage.
Former Attic Storage Space -Roof to be Raised
 and Windows added for new Master Bathroom and Walk-in-Closet
With our kitchen addition on the first floor (see previous post) with the enlarged master bedroom above it, we decided to convert that low-ceiling attic space into the new master bathroom and dressing/closet area. To do this, the contractors removed the ceiling and roof off the family room and are constructing a strong floor in place of the ceiling. Next they will raise the roof height and change the roof pitch for more headroom and larger windows, adding space, light and views in what was the low, dark, attic space.

From the street, the house really won't look much different. (no pictures here, all this is the back) That roof ridge-line will be slightly higher - that's it. From the back yard, which is private and faces west toward the mountains and the sunset, we are adding a (almost) full-height wall above the FR back wall with a window in the shower and a window in the dressing area. In addition, the FR picture window will be replaced with glass doors and a new screened porch will be built there to provide insect-free outdoor living/dining space. Above is some of the drawings showing the west elevation before (small, lower left) and after (center, larger image)

Stay tuned for next steps and progress photos and cross your fingers for no rain when that roof is torn off!