Friday, February 15, 2019

Family Room Addition to a Village Home- final pics

New Family Room looking toward back yard
This project was a fairly simple and small addition off the back of a historic village home, in the place of a former covered back porch, but it creates a huge change in the house for the family living there.

Like many historic homes, the kitchen is not open to the living area. While new home layouts often have a family room open to the kitchen, layouts in older homes usually have the kitchen tucked away from public, socializing spaces and in a more "service" role. This doesn't really work well for our more casual lifestyles today.

Pocket door to kitchen and Sliding glass door to Covered side porch
Standing in Kitchen looking thru pocket door

This project created a new first floor family room, connected to the back yard with a large deck and to the kitchen with a glass pocket door. This simple change expands the family's space dramatically, allowing for separate teen hangout room, entertaining space between kitchen and yard, possible guest bed space, and even, if needed someday, a first floor bedroom for an older person who can no longer climb the stairs. (The owner created a full first floor bathroom already- another element not often found in older homes.)

Deck notched around tree & connected to side porch & new room
New Window over Kitchen Sink

One "Aha" moment in the design was when I suggested a large back deck off the back of the new room. It offers outdoor living space and helps focus the room toward the large (for the middle of a village) back yard. The deck shape notches around an existing shade tree and has contemporary materials and a large size.

Ditching the idea that because it's an addition on an older home, we needed to mimic historic materials and details, was the other "Aha" moment. The new spaces have a bold color scheme and interior trim that is sleek, not fussy. The window and glass doors are decidedly contemporary in their layout/style/shape/color. The new room has a bit higher-than-standard sloped wood ceiling and recessed lights. The deck has a funky "cattle panel" wood and metal guard rail design.  All this gives it a very different, updated feel from the rest of the historic home. (The exterior woodwork does match the existing home. Siding will be painted to match in warmer weather.)

To see the earlier post about this project click here:

cwb-architect.blogspot.com/family-room-addition-to-village-home


Friday, February 8, 2019

Adirondack Cottage on the Lake: Part 1

(Frozen) Lake View from Property
Let's call this project 'Adirondack Cottage on the Lake'. Construction began this winter after demolition of the existing 50s ranch home on the property. In future posts, I'll discuss the design- a refined Adirondack style featuring wood beams, stone details, and shingle siding that focuses toward the lake with a special glass feature in the double-height living room. We'll also get into how we decided to lay out the different indoor and outdoor "rooms" in relation to each other and the site, as well as the environmental review process, and the decisions that were made to remove the existing home from the property and start fresh and how the town was glad we did.

But for now let's just look at COLD weather, blue sky photos of the crew beginning to form the basic shape of this new one-and-a-half-story home aside the frozen lake.

Foundation and First Floor Framing - View from Lake

Foundation and First Floor Framing -View from Street
First Floor Exterior Wall Studs in Place (tree in front yard saved!)

Wall Sheathing and 2nd Floor Walls
Roof Rafters and Beams
Now that they are beginning to construct roofs, it will start looking more like the drawings soon...