Monday, June 24, 2019

New House Next to the Mountains - Final Photos

West Elevation View
The New House Next to the Mountains is located on a rural site with a spectacular view of the Catskill Mountains. This is an efficient new building, but was designed to look a bit like an historic farmhouse that had been across the street and in the family for generations. This house was constructed a few years ago, but I got out there today to take some final photographs. You can read some other posts on this project by clicking on these links:
cwb-architect.blogspot.com/2016//framing-another-new-house-next-door
cwb-architect.blogspot.com/2016//nhnd-in-mountains-update
cwb-architect.blogspot.com/2016/nhnd-to-mountains-interior-finishes

Front View of New House Next to the Mountains
Entry Side View of NHN2theMtns

BEFORE-Family Homestead that couldn't be renovated was demolished
 When the clients first hired me, the intention was to renovate the family homestead, but exploration of the neglected structure showed that it would be too costly, so that building was demolished. It was decided to build at a more advantageous spot on the site, but recall much of the former home's layout- with a lot of modern updates and efficiencies. See this link about the former house: (photo above)
cwb-architect.blogspot.com/2015/when-is-building-too-far-gone-to-renovate

Open Loft Space at the top of the stairs overlooks Living Room

Loft View -Nantucket Dormer
Living Room with custom wood whole-wall entertainment center

The many roof lines and porches and dormers create the idea of it being added to over time and create cozy nooks for desks and beds upstairs. The new location meant we could face the house toward the south and have lots of windows toward the sun and view. While the exterior is clean-line traditional with it's white clapboard siding and pitched gable roofs, the interior is very open and airy and feels decidedly updated and modern, even though we used some classic moulding profiles. I used a "Nantucket" dormer along the front to create more space for a larger second floor and a playful open space that looks down into the living room.

Living Room Fireplace

Vanity Cabinet
Elements from the demolished building were saved, like the heavy hand hand-hewn beams. This wood was reused creatively by the cabinet maker to create a unique kitchen island, master bath vanity, and living room entertainment center. Stones were gathered from the site to use around the wood burning fireplace.

Farmhouse Kitchen with so many windows
Dining Room View toward Kitchen
The kitchen exudes farmhouse charm with it's cheerful green painted wood cabinets, glass door fronts, bin pull style hardware, and open shelving either side of the farmhouse sink. Windows abound to and fill the spaces with natural light, bringing the outdoors in. The house was built to act as a weekend home during skiing and hunting seasons, to replace the family home that generations of the family had visited across the dirt road. But now that the owners have retired to live here full time, and they enjoy the feeling that this new clean house is reminiscent of other house, but with fresh air/light/life breathed into it.

Living Room with transom windows toward the back
Foyer- View toward Front Door & Living Room

Homeowners enjoying the view

4 comments:

  1. Nice, great house, and good people.
    Thanks for your help Christie,
    Chris @ CrisCo Builders, Inc

    ReplyDelete
    Replies
    1. CrisCo Builders did a beautiful job. Hope we can work together again soon, Chris!

      Delete